Irene Hvid

Show notes - Bliv ESG-klar i 2024 m. Irene Hvid, caPung

Introduktion

Gæst: Irene Hvid fra caPung. Dagens emne er ESG.

caPung betytter guldsmed på indonesisk og står for transformation - præcis som virksomhederne står overfor en transformation med ESG.

3.15 ESG - hvad er det?

Enviornmental, Social, Governance. Måltal og retningslinjer for sociale og miljømæssige mål. Til forskel fra CSR er ESG mere bagudskuende og databaseret. Altså, rapportering på faktiske data og ikke "blot" politikker mm som med CSR. Lovgivningen træder starter i næste år, men rammer så kun de største.

Kunderne, de unge og bankerne stiller krav.

8.00 Derfor er ESG vigtigt

For B2B'ere er det vigtigt at kunne give jeres kunder de data, der efterhånden er et lovkrav til dem.
Bor B2C'ere er det forbrugerne i står til regnskab overfor.

Ny due dilligence lovgivning stiller ledelsen i de store virksomheder til ansvar på personligt niveau i forhold til værdikæden. Forventes igangsat december.

9.45 Ranglen fra 17 forskellige lande

Det er svært at gennemskue, hvor ting kommer fra og hvad der er brugt til at producere det. Et godt eksempel er en rangler, der viste sig at bestå af 17 dele, der individuelt skal undersøges.

Foruden selve produktet er der hosting, forsendelse og retur.

13.00 Ingen særlige krav til e-handel

Du er som ehandler ansvarlig på samme måde som alle andre. Importerer du varer til salg, er du ansvarlig for det produkt.

Struct PIM har allerede implementeret det digitale produktpas i deres platform. Deltage på webinaret om ESG og PIM her: https://www.nozebra.dk/insights/events/webinar-esg-klar-e-handel-fa-styr-pa-esg-data-krav-og-hvordan-du-lever-op-til-dem 

15.15 Bankernes ESG-krav til låntagere

Fra 2024 skal bankerne rapportere på deres portefølje ift. ESG.

Derfor er det en rigtigt god ide, at have sat ESG-arbedjet igang inden du skal tage dit næste lån.

16.30 ESG-tidslinjen

CSRD - Corporate Social Reporting Directive er lovgivning under ESG'en som de størte virksomheder skal starte med.

Virksomheder med over 500 ansatte skal starte med at rapportere i 2024. Virksomheder med mere end 250 ansatte starer i 2025. De skal rapportere på 12 standarder med ydeligere datapunkter og desuden en dobbelt væsentligheds vurdering.De børsnoterede SMV'erne skal rapportere fra 2026 og så skal de udenlandske spillere i samme kategorier skal også rapportere når de handler i EU.

De ikke børsnoterede SMV'er skal ikke rapporterer. Her er forventingen, at krav fra deres kunder og bankser, vil sikre en adfærdsændring.

19.15 Green Washing og Green Hushing

Det er en svær balance at finde. Følg markedsføringsæovgivningen og vær sikker på., at du kan dokumentere din kommunikation. Green Hushing er næste et lige så stort et problem som Green Washing. Det er vigtigt at sprede positive ringe i vander.

Brug din kommercielle plads i virksomheden til at skabe den positive forandring.
Det digitale produktpas er et positivt tiltag.

De fleste danske virksomheder er meget ordentlige, det gælder også deres ESG-arbejde.

Hør Spejdersports re-commerce-afsnit her: https://www.nozebra.dk/insights/podcast/s4e05-re-commerce-pa-spejdersport-dk-binder-dna-og-forretning-sammen

20.25 Sådan griber du ESG an

Hellere komme lidt igang, end slet ikke i gang.

Det første skridt på vejen er, at få kortlagt jeres ESG-nøgletal og brug den nye viden som et strategisk værktøj.

ESG er en tværgående diciplin. Det starter typisk i bogholderiet der rapporterer og så skal de forandringer der skal til skabes sammen.

Brug de første 15 nøgletal til at se, at i flytter jer. Overvej at starte rapporteringen et par år tilbage, så i kan se, lidt udvikling. Allerede når tallene er kortlagt er der fordele at hente.

Få den nyeste viden om digital performance i din indbakke!