Skrap tysk emballagelov trådte i kraft 1. januar 2019

Skrap tysk emballagelov trådte i kraft 1. januar 2019

Et salgsforbud og bøder op til 1,5 mio. kroner er straffen for ikke at være registreret i den nye, tyske LUCID-database senest den 31. december 2018. Det dikterer den nye emballagelov VerpackG, som Tyskland har vedtaget. Find det direkte link til registrering her.

Du havde indtil den 31. december 2018 til at registrere din virksomhed i den nye tyske Lucid-database, hvis du vil undgå bøder og salgsforbud fremover. Hvis du vel at mærke sælger eller eksporterer varer til Tyskland, som kan ende i de tyske husholdninger.

Den 1. januar 2019 indførte Tyskland nemlig en ny emballagelov kaldet VerpackG for få styr på et område, som både miljø- og registreringsmæssigt er lettere ude af kontrol i dag. Den nye lov skal bl.a. fremme genanvendelsen af emballage.

Vi har samlet det vigtigste information om VerpackG og Lucid-databasen herunder:

Hvem gælder VerpackG-loven og Lucid-registreringen for?

VerpackG gælder som udgangspunkt alle virksomheder, både fysiske butikker og webshops, som sælger, eksporter, handler eller producerer varer til Tyskland, som i sidste ende kan havne i de tyske husholdninger. Også selvom handlen går via f.eks. Amazon.

Danske importører i Tyskland er ligeledes omfattet. Til gengæld er B2B-salg ikke som udgangspunkt omfattet, men det er ganske sandsynligt, at også B2B-virksomheder bliver omfattet af VerpackG i fremtiden.

Link: De 10 mest stillede spørgsmål om VerpackG og Lucid-databasen

Hvorfor er du selv ansvarlig for emballagen?

Ifølge tysk lov ligger ansvaret for emballagen hos dem, der indfører det i landet.

Så selv om du ikke selv sælger eller markedsfører det, men blot eksporterer det til en tysk forhandler, er du ansvarlig.

 

Enkelte tjenesteydelser er undtaget fra de nye VerpackG-regler, fx software, e-bøger og onlinespil. Læs mere om den nye lov her

Hvad er straffen for ikke at registrere sig?

Worst case: 200.000 Euro (1,5 mio. kroner) og et potentielt salgsforbud.


Er der en bagatelgrænse?

Nej. Som udgangspunkt ikke.

Link til Lucid-datasen:

Registrér dig i Lucid-databsen her

Obs: Når du registrer dig i Lucid-databasen, skriver du under på, at din virksomhed har en emballageordning og er tilknyttet et genanvendelsesfirma i Tyskland (Duale System). Der findes en række genanvendelsesfirmaer i Tyskland, bl.a. Grüner Punkt. 

Hvad skal du registrere?

  • Firmanavn, adresse og kontaktdata
  • Varemærke/r 
  • CVR 
  • Tegningsberettiget person
  • Erklæring om deltagelse i et Duale System
  • Erklæring om, at oplysninger er korrekt
  • Registreringsnummer
  • Navn på Duale System
  • Materialetype og mængde af emballagen
  • Tidsangivelse for hvilken systemdeltagelse, der er blevet foretaget (fx årlig, månedlige eller kvartalsvise indberetning af mængder)

Hvem kan hjælpe dig?

Det danske-tyske handelskammer har lavet et skriv om VerpackG og Lucid og kan hjælpe dig, hvis du har yderligere spørgsmål. 

 

*Kilder: Dansk Industri og FDIH

Få den nyeste viden om digital performance i din indbakke!