Googles SEO-rystelser: Hvad E-E-A-T og SGE betyder for SEO i 2024

Googles SEO-rystelser: Hvad E-E-A-T og SGE betyder for SEO i 2024

I 2023 har Google lanceret en række fundamentale ændringer i deres algoritmer (også kaldet Core Updates i SEO-sprog), der virkelig rusker op i SEO-verdenen, samt hvad der afgør hvilket indhold, som ender i toppen af søgemaskinen. Disse opdateringer har rejst vigtige spørgsmål om, hvad der faktisk (virkelig) betyder noget inden for SEO.

I dette blogindlæg vil jeg dykke ned i, hvad jeg kan se rykker sig inden for SEO i dag: SEO-content, brugeroplevelser (UX), E-E-A-T, helpful content, og den spændende nye Search Generative Experience (SGE), som er den nye AI søgemaskine, der snart bliver udrullet af Google.

Og hvis ikke du er bekendt med ovenstående fagtermer og buzz-words, så frygt dig ej! Vi dykker ned i alle termerne i løbet af artiklen :)

I dette indlæg vil du opnå indsigt i de vigtigste aspekter af SEO i 2023, herunder:

 • Googles fokus på Content: Forståelse af, hvordan de seneste Core Updates påvirker SEO-strategier, med særligt fokus på content-kvalitet og E-E-A-T.
 • Betydningen af Helpful Content: En analyse af, hvordan Google's opdateringer har skærpet kravene til indholdets brugbarhed og relevans.
 • Insight i Search Generative Experience (SGE): Hvad SGE betyder for fremtidens søgning, og hvordan det vil ændrer spillet for SEO.
 • Forberedelse til SGE: Praktiske tips til, hvordan virksomheder og SEO-specialister kan tilpasse deres tilgang til disse nye ændringer.
 • SEO og Brugeroplevelse: En dybere forståelse af, hvordan UX og SEO arbejder sammen for at forbedre website performance og brugerengagement.

Læs videre, og bliv klædt på til at navigere i det skiftende landskab i SEO-land, og lær hvordan du kan optimere dit website til at opfylde både nuværende og kommende krav fra Google, og opnå en konkurrencefordel, før dine konkurrenter lurer Google's nye trends og fokuspunkter.

Hvad er E-E-A-T?

Nu er E-E-A-T efterhånden blevet nævnt nogle gange, og termet bliver slynget rundt i denne artikel.. men hvad er det?E-E-A-T står for Experience, Expertise, Authority og Trustworthiness, og udgør en fundamental ramme anvendt af Google til at evaluere indholdskvaliteten på websites. Denne ramme reflekterer en dybdegående vurdering af, hvor pålideligt og værdifuldt et website er, ikke kun i form af dets indhold, men også i forhold til dets bidrag til og anerkendelse i det bredere samfund eller den specifikke branche/industri.

'Experience' vurderer, hvor relevant og personligt forfatterens erfaringer er med produktet. Det indebærer en forståelse for, hvordan teoretisk viden kan oversættes til praktisk anvendelse, og hvordan den imødekommer brugernes specifikke behov og spørgsmål. Dette har jeg en personlig teori om skyldes den stigende mængde affiliate site/top X lister, da disse ofte ikke engang har interageret med produktet.

'Expertise' omhandler den dybde og bredde af viden, som I som virksomhed besidder om et specifikt emne. Det er ikke nok blot at have overfladisk kendskab; dybdegående ekspertise i emnet er nødvendig for at opnå en høj E-E-A-T-score. Har I derfor guides og information omkring det specifikke emne? Deler I ud af ekspertviden? Har I sider, der dækker forskellige skridt i brugerrejsen? Dette indgår nemlig i Googles vurdering af jeres placeringer.

'Authority' vurderer, hvordan en forfatter eller et website er anerkendt af andre i feltet eller industrien. Dette involverer en vurdering af, hvordan indholdet opfattes af både jer som ejere af indholdet, samt den eksterne verden. Kort sat op: Linker andre til jeres indhold, og/eller bliver det delt på eksterne medier, forbedres jeres autoritet. Ligeledes er der en sammenhæng i, hvor meget autoritet I selv giver jeres indhold - dette kan I påvirke med interne links. Jo mere I linker internt, jo mere autoritet giver I jeres individuelle sider.

Endelig fokuserer 'Trustworthiness' på sikkerheden og pålideligheden af både indholdet og selve websitet. Dette inkluderer faktorer som klarhed omkring forfatterskab, gennemsigtighed i forhold til sponsoreringer eller annoncering, og generel sikkerhed for brugeren, når de interagerer med sitet.

 • Troværdighed er det absolut vigtigste punkt af de 4, da Google decideret har udtalt, at et website ikke kan have erfaring, være eksperter eller opnå autoritet, hvis ikke websitet er troværdigt.
 • Indeholder jeres tekst en research-baseret udtalelse, er et link til den pågældende research yderst vigtig, så både brugerne og Google kan se, at der ikke er tale om spekulationer og gætværk.

Ved at optimere for E-E-A-T, sikrer du, at et website ikke kun leverer indhold af høj kvalitet, men også opbygger en tillid blandt både brugere og søgemaskiner, hvilket er afgørende for langvarig succes i det digitale landskab.

Google fokuserer benhårdt på content

I løbet af de seneste måneder her i 2023 har vi oplevet en bemærkelsesværdig hyppighed i Googles Core Updates. Især opdateringerne i august, oktober og november har sendt klare signaler om Googles intensiverede fokus på content-kvalitet.
Disse opdateringer understreger vigtigheden af at forstå og implementere E-E-A-T i vores indhold, da Google i samtlige support-udtalelser har nævnt, at det er dette der bør kigges på, hvis man er faldet i rankings.

Googles fokus på content blev yderligere forstærket i september, hvor Google tilføjede en opdatering til deres helpful content-algoritme, samt en Spam-opdatering i oktober, som sigtede mod at fjerne lavkvalitetsindhold fra søgeresultaterne. Spam-opdateringen har hovedsageligt fokus på linkbuilding, men faktisk også på selve indholdet på websites, hvor f.eks. Keyword stuffing (hvor søgeord er gentaget unaturligt mange gange) og for mange/tæt sammenlagte links, bliver anset som spam.

 Disse opdateringer i kombination med den forestående lancering af Googles nye Search Generative Experience (SGE) signalerer en tydelig retning mod mere sofistikerede og brugercentrerede tilgange til indhold. Det er nu mere afgørende end nogensinde at producere indhold, der ikke alene er informativt og pålideligt, men også engagerende og værdifuldt for brugerne.

Endnu mere “Helpful Content”

Google's første Helpful Content opdatering blev udgivet sidste år (2022). Google har altid værdsat indhold, der opfylder brugernes behov og spørgsmål, men efter denne opdatering, har der kunnet ses en direkte effekt på ranking-signalerne. 

En Helpful Content opdatering fra Google, samt deres seneste tre Core Updates med fokus på E-E-A-T, synliggør Googles krav op brugbart indhold og den gode brugeroplevelse. 

Google finjusterer simpelthen deres algoritmer, for bedre at kunne identificere og belønne indhold, der virkelig gør en forskel for brugeren.

Denne ændring kommer som en reaktion på en stigende mængde af lavkvalitetsindhold, her især ud fra de utallige AI-værktøjer på markedet, der måske teknisk set er SEO-optimeret, men som ikke leverer reel værdi for brugeren. 

Med denne helpful-content opdatering, ønsker Google at prioritere indhold, der ikke kun er informativt, men også engagerende, troværdigt og nyttigt i en reel kontekst. 

Ligeledes har jeg en idé om, at disse opdateringer skyldes Google's SGE-søgemaskine, som venter lige rundt om hjørnet. Denne har nemlig fået meget kritik for, at indeholde både rigtige og forkerte svar, hvilket ville gå imod Google's egne E-E-A-T retningslinjer. 
Ved at have større fokus på dette område, er det måske også deres måde, at forbedre indholdet i deres AI-genererede svar.

Dette giver et skub imod mere meningsfuldt indhold, som understreger vigtigheden af at forstå brugernes intentioner og skabe indhold, der opfylder disse på en dybdegående og pålidelig måde.

Google's Search Generative Experience (SGE) - Den nye søgemaskine

SGE markerer en signifikant transformation i, hvordan søgemaskiner vil fungere og interagere med brugerne. Forestil dig en blanding af Google og ChatGPT, og måske også på sigt TikTok. Denne forandring reflekterer en evolution fra en statisk til en mere dynamisk og brugertilpasset søgeoplevelse. 

 Her er de vigtige aspekter, vi forventer vil blive påvirket:

Mere Dynamiske Søgeresultater:

 • Personlig tilpasning: SGE forventes at bruge avanceret machine learning og kunstig intelligens til at tilbyde søgeresultater, der er skræddersyet til den enkelte brugers historiske adfærd, præferencer og søgekontekst.
 • Real-Time resultatjustering: Muligheden for at søgeresultaterne justeres i realtid baseret på interaktive brugerinputs og kontekstuelle ledetråde.

Øget Fokus på Semantisk Søgning:

 • Forståelse af brugerens hensigt: Semantisk søgning går ud over søgeord for at forstå den underliggende hensigt bag en søgeforespørgsel.
 • Kontekstafhængig indhold: SGE vil muligvis være i stand til at vurdere relevansen af indholdet i forhold til brugerens aktuelle situation og historiske søgeadfærd.

Større Vægt på Brugerinteraktion:

 • Engagement som ranking faktor: Websites, der effektivt engagerer brugere og fremmer interaktion, kan blive belønnet med højere placeringer.
 • Måling af brugerengagement: Parametre som tid brugt på sitet, interaktioner og feedback/anmeldelser fra brugerne, kan blive endnu mere afgørende mål for succes med placeringer.

Disse forventede ændringer i SGE betyder, at virksomheder og SEO-specialister skal have en mere holistisk og brugercentreret tilgang. Det bliver essentielt at skabe indhold, der ikke kun er optimeret for søgemaskinerne, men som i stedet har fokus på brugernes behov og præferencer, samt tage dem i hånden gennem hele kunderejsen.

Hvordan vil SGE påvirke vores performance?

SGE kommer til at ændre måden, hvorpå brugerne søger på. De vil i en lang række tilfælde (især på informative søgninger) kunne få svar direkte ude på søgemaskinen. 

Vi forventer derfor, at der er risiko for fald i både kliks og visninger.

Vi har dog mulighed for, at blive vist som kilde i AI-resultatet, hvis vores indhold er godt nok. Hvorvidt dette vil være nok til stadig at skabe trafik til websitet, er endnu uvist. Men det ændrer ikke på det faktum, at branding stadig vil være muligt.

Det er heller ikke på alle søgetermer, at SGE automatisk udfolder sig, men at brugeren manuelt skal foretage denne handling. Ved disse søgninger vil der derfor ikke være nogen forskel.

Det skal derfor understreges, at dette ikke skal anses som en “ulven kommer” udmelding - der er både muligheder/risici for positive og negative resultater, men at forberede sig på disse er vigtigt for enhver virksomhed.

Vores anbefalinger til at forberede sig til SGE

Forberedelse til Googles Search Generative Experience (SGE) kræver en nytænkende tilgang til indholdet på sitet. Her er nogle vigtige aspekter, virksomheder og SEO-specialister bør fokusere på:

 • Dybere Analyse af Brugerintention og Søgeadfærd:
  1. Topic Clustering: Gruppering af relaterede nøgleord for at forstå bredere brugerintentioner og emneområder.
  2. Søgeadfærdsanalyse: Brug af værktøjer som Google Analytics og Search Console til at analysere, hvordan brugere finder og interagerer med dit website.
  3. Persona-udvikling: Skabe detaljerede brugerprofiler for at forstå, hvem dine brugere er, og hvad de søger.

 • Skabe Indhold, der er mere end søgeord:
  1. Emne Autoritet: Skab dybdegående indhold, der dækker et emne fuldstændigt, hvilket etablerer dit website som en autoritet inden for dette område, og jer som de absolutte eksperter inden for emnet.
  2. Engagerende indhold: Udvikle indhold som videoer, infografikker og interaktive elementer for at engagere brugere.
  3. Relevans: Sikre, at indholdet ikke kun indeholder nøgleord, men også passer ind i en bredere kontekst, der er relevant for brugeren.

 • Undersøg søgeresultaterne:
  1. Toppen af Google: Den bedste måde at se hvad der skal til, eller hvad du mangler at afdække af information/indhold på dit website, er at kigge på Google.
  2. Gør det bedre: Hvis dine konkurrenter er i toppen, bør du kigge på, hvad de har af indhold (tekst, FAQ; guides, videoer, billeder), og derefter lave dit eget indhold bedre end deres.

Ved at fokusere på disse områder kan virksomheder og SEO-specialister forberede sig effektivt til de forventede ændringer, som SGE vil bringe. Denne tilgang vil ikke kun sikre bedre placeringer i søgemaskinerne, men også en mere tilfredsstillende og værdifuld oplevelse for brugerne - også for andre kanaler.

SEO og brugeroplevelse

Brugeroplevelsen, ofte bedre kendt som UX, er blevet en uomgængelig faktor i moderne SEO. Dette skyldes, at Google og andre søgemaskiner konstant forfølger målet om at levere de mest relevante og brugervenlige resultater.Her er de nøgleområder, hvor UX og SEO smelter sammen:

Website Hastighed og Performance:
Websites, der indlæses hurtigt, reducerer bounce rates og øger brugertilfredsheden. Google bruger indlæsningshastighed som en rankingfaktor, især på mobile enheder. Dette inkluderer tekniske faktorer som Largest Contentful Paint (LCP) og First Input Delay (FID), som er afgørende elementer i det som Google kalder Core Web Vitals, der i bund og grund vurdere, om de besøgende har en god brugeroplevelse ift. Hastigheden på websitet.

Mobilvenlighed:
Med en stigende mængde af søgninger på mobile enheder, prioriterer Google (i de fleste tilfælde) websites, der er optimeret til mobil. Dette indebærer responsivt design, der sikrer, at indholdet vises korrekt og er nemt at interagere med på alle enhedstyper.

Brugervenligt Design:
Et intuitivt og klart webdesign er essentielt. Dette omfatter letforståelige menuer, logisk navigationsflow og generelt et layout, der fører brugeren naturligt gennem websitet. Et godt design hjælper brugerne med at finde den information, de søger hurtigt og effektivt.

Interaktivitet og Engagement:
Websites, som der fremmer brugerinteraktion, såsom videoer, billeder, infografikker, delings-muligheder eller andre former for engagement, kan ses som mere værdifulde af søgemaskiner. Dette forbedrer ikke kun SEO (som nævnt tidligere), men også den generelle brugeroplevelse. Faktisk ser vi en stigende trend i, at flere og flere søgninger bliver foretaget på TikTok, da en video lettere kan levere information og sælge et produkt.


Ved at integrere disse elementer i dit website sikrer du, at både søgemaskiner og brugere værdsætter din side mere, og du øger faktisk også dine muligheder for en konvertering. Dette fører ligeledes til bedre placeringer i søgeresultaterne og en mere tilfredsstillende oplevelse for dine brugere. 

Win/win.

Konklusion og Perspektivering:

2023 har været et ekstremt aktivt år for SEO-verdenen, markeret af Googles løbende Core Updates og den igangværende udvikling inden for søgeteknologi og SGE. Disse ændringer peger tydeligt på en tid, hvor kvaliteten af indhold, brugeroplevelse og teknologisk innovation i form af AI står centralt.

Med Googles forstærkede fokus på content, som fremgår af deres seneste opdateringer, bliver det klart, at det ikke længere er nok at fokusere på traditionelle SEO-taktikker som søgeord og linkbuilding. I stedet skal du lægge vægt på at skabe indhold, der ikke kun er teknisk SEO-”optimeret”, men som også tilbyder reel værdi, engagerer brugeren og vigtigst af alt, er troværdigt. Dette indebærer en nøje overvejelse af E-E-A-T, og hvordan vi forbedrer vores indhold og fremstår som eksperterne inden for vores branche.

Samtidig ser vi ind i lanceringen af Googles Search Generative Experience (SGE) - en ny tidsalder for søgemaskiner, hvor personalisering og semantisk forståelse bliver endnu mere fremtrædende. For virksomheder og SEO-specialister betyder dette en nødvendighed for at tilpasse strategier til en mere holistisk og brugercentreret tilgang. Det bliver afgørende at forstå og imødekomme brugerens intentioner og behov på et dybere niveau, langt ud over de traditionelle søgeord.

Det er ligeledes en tidsalder, som kan gå begge veje - vil brugerne omfavne og elske den nye løsning, eller vil de kigge mod andre veje såsom Bing, YouTube og TikTok?

Denne udvikling i søgemaskineteknologi og Googles algoritmer stiller højere krav til SEO-fagfolk og content skabere. Det er ikke længere nok at mestre de tekniske aspekter af SEO eller købe et par links hist og her; nu er det tid til at dykke dybere ind i den kreative og brugerorienterede side af indholdet.

Denne tilgang vil ikke kun gavne virksomhedernes synlighed i søgeresultaterne, men også forbedre den samlede brugeroplevelse, hvilket er afgørende for at bygge varige relationer til de besøgende gæster.

I sidste ende er det klart, at fremtidens SEO kræver en balance mellem teknisk dygtighed og en dyb forståelse for brugeradfærd og præferencer. 

Husk, at med disse konstante og store ændringer i SEO-land, er det ekstremt vigtigt, at holde sig opdateret og klar til at tilpasse sig de nye teknologier og trends.

Få den nyeste viden om digital performance i din indbakke!